بسم االله الرحمن الرحيم
شخصیتهای تاریخی نماد ملتها هستند، به گونهای که در عناصر ملتسازی جای میگیرند و سن معنوی آنها بسیار طولانیتر از دوران فیزیکیشان است. به گونه ای که قرن ها در خاطره نسل های بسیاری قدم می زند. برخی افراد نه تنها در تغییر مسیر تاریخ زمان خود نقش مهمی دارند، بلکه در شکل گیری و تغییر وقایع تاریخی در زمان های دور از خود نیز نقش دارند. مولوی جلال الدین حقانی یکی از آن شخصیت هایی است که نه تنها نقشی استثنایی در پیروزی دو جهاد ایفا کرد، بلکه چراغ راه ملت افغانستان و هر اندیشه آزادی خواه جهان باقی خواهد ماند. از این رو عده ای مخلص، مجاهد و شخصیت های فرهنگی برای پرورش افکار چنین بزرگواری سنگ تمام گذاشتند و در عرصه تحقق آرزوهای او فعالیت منظمی داشتند. و آن بنیاد به «بنیاد جلال» تبدیل شد که در تاریخ 2-1-1402 پروانه بهره برداری از وزارت عدلیه صادر شد. دفتر مرکزی این بنیاد در کابل وزیر اکبر خان می باشد که در سال های آینده دفاتری در سطح زون خواهد داشت.
اهداف عمده «سازمان جلال» انکشاف فرهنگی افغانستان، انکشاف معارف، تولید فکر و کمک به افراد شایسته است. برای تحقق این اهداف، فعالیت های مهم و دائمی به شرح زیر است:
- در راستای حفظ اسناد تاریخی، بایگانی آنها و نگارش آثار جدید بر اساس این اسناد، ایجاد اسناد عکاسی (فعال و متحرک)، تولید و انتشار آثار صوتی و چاپی.
- تشکیل سمینارها، جلسات و گفتگوهای اسلامی (مذهبی)، علمی و فرهنگی؛
- ایجاد کتابخانه برای ترویج فرهنگ مطالعه در کشور.
- ارتباط با سایر مراکز فرهنگی، پژوهشی و آموزشی مشابه داخلی و خارجی با رعایت قوانین لازم الاجرا و بر اساس سیاست های بنیاد.
- تحقیق در زمینه علم، فرهنگ و روابط بینالملل و در صورت لزوم به اشتراک گذاشتن آن با مشتریان مرتبط.
- تسهیل فرصت های یادگیری زبان برای جوانانی که بورسیه تحصیلی در خارج از کشور دریافت کرده اند.
- تشخیص جوانان مستعد و ارائه آموزش های داخلی یا خارجی به آنها.
- اعطای جوایز به آثار برجسته در زمینه های علمی و فرهنگی.
- تجلیل از شخصیت های بزرگ علمی، فرهنگی و غیره
- برای کمک به مردم مستحق و فقیر کشور.
برای انجام فعالیت های فوق مجمع عمومی، شورای موسس، هیئت مدیره و بخش اجرایی تشکیلات اساسی بنیاد هستند که سه مورد اول نقش سیاست گذاری و خط مشی بنیاد را بر عهده دارند. تشکیلات چهارم (اداره اجرایی) بنیاد. مسئول کلیه امور اجرایی. بخش اجرایی به چندین بخش تقسیم می شود که بخش های بایگانی و فرهنگی، آموزشی، رسانه ای، مطالعات استراتژیک و امور خیریه هستند. اداره آرشیو و فرهنگ در زمینه حفظ اسناد دو جهاد، نگارش، چاپ و نشر اسناد و آثار، فعالیت در عرصه فرهنگی و ثبت وقایع جدید فعالیت می کند. می رود وزارت آموزش و پرورش بر یافتن بورسیه های تحصیلی برای نسل جوان تمرکز دارد تا به آنها آموزش رایگان و با کیفیت در داخل و خارج از کشور ارائه دهد تا به توسعه کشور کمک کند. بخش رسانه با همکاری معاونت بایگانی و فرهنگ در حال تولید چند مستند ویدئویی محتوایی است که از یک سو تاریخ ما را به صورت انیمیشن حفظ می کند و از سوی دیگر ما را قادر می سازد تا 20 سال ناراحتی را درک کنیم. و جنایات متجاوزین ملت ها و نسل های دیگر. انتقال به به همین ترتیب، بخش رسانه نیز برای آن دسته از رسانه هایی که با موسسه مرتبط هستند، خط مشی تعیین می کند. ریاست مطالعات استراتیژیک، سیاست و موضع دیگر کشورها را در قبال افغانستان ارزیابی میکند و همچنین رسانههای مهم را زیر نظر دارد که در مورد ما چه منتشر میکنند و چه نوع روایتی ایجاد میکنند. او این مشاهده و تحلیل را با رهبران خود در میان می گذارد. همچنین این دپارتمان هر ماه یکبار در تالار بنیاد یا مکان تعیین شده دیگری موضوع خاصی را مطرح می کند تا با حضور هیئت و سایر شرکت کنندگان مورد ارزیابی علمی و سیاسی قرار گیرد. معمولاً مهمانی به این گونه بحث ها دعوت می شود که از نظر آکادمیک و تجربی در موضوع مسلط باشد. بخش خیریه این بنیاد برای رسیدن به نیازمندان و بی پناهان افغان کمک های مالی جمع آوری می کند که از طریق مؤسسات مربوطه آنها را خرج می کنند. علاوه بر فعالیت های فوق، این بنیاد در زمینه ظرفیت سازی نیز فعالیت می کند.